NurseryPlant Blog

A basic standard blog page example.

1. 6. 2018
Snímek obrazovky 2018-05-31 v 15.48.14

Zdravé tuky

Když se řekne tuk, většině lidí se vybaví něco nezdravého. Byla by však velká škoda, kdybychom všechny házeli do jednoho pytle. Měli bychom si uvědomit, že zdravé tuky jsou nedílnou součástí pestrého jídelníčku. Jejich konzumace nám pomáhá udržovat kardiovaskulární systém a mozek v dobré kondici. Pojďme se podívat na jednotlivé druhy tuků a jejich vliv na zdraví.

 

Nasycené mastné kyseliny

Nejvíce se asi diskutuje o nasycených tucích ve spojení s vysokým cholesterolem. Logika by říkala, že vysoký příjem cholesterolu v potravině vede k vysokému cholesterolu v těle. Tak tomu ale úplně není. Tělo cholesterol reguluje a ve velkém množství si ho samo vytváří v játrech. Pokud to člověk s nasycenými tuky vyloženě nepřehání, nemusí se jich vůbec bát. Existují dva typy cholesterolu: HDL a LDL. HDL je “hodný” –  na tělo působí pozitivně. Lze tedy říci, že není důležitý celkový cholesterol, ale především poměr mezi jeho složkami.

 

Ztužené tuky (trans mastné kyseliny)

Jedná se o chemicky procesované rostlinné oleje, ze kterých se vytváří pevné látky. Díky tomu mají lepší trvanlivost a stabilitu. Skvělé vlastnosti pro výrobce margarínů či sladkostí ve kterých se tyto látky často vyskytují, ale naprosto devastující pro naše tělo. Zvyšují nám množství LDL neboli “špatného” cholesterolu, což zvyšuje riziko kardiovaskulárních nemocí. Nebojte se, v Pokeatu je rozhodně nenajdete.

 

Polynenasycené mastné kyseliny

Dalším problémem pro naše zdraví je příliš vysoký příjem omega 6 mastných kyselin. Poměr Omega 6 vůči Omega 3 by měl být co nejnižší. Běžná středoevropská strava obsahuje až 20x větší množství Omega 6 vůči Omega 3 mastným kyselinám.

Obě dvě jsou pro nás esencialní. Znamená to, že si je tělo neumí samo vyrobit a potřebuje je přijímat v potravě. Jejich vlastnosti jsou však velmi rozdílné. Omega 6 mastné kyseliny, které mnohdy konzumujeme v nemalém množství, působí zánětlivým účinkem a zvyšují riziko onemocnění srdce a cév.

Naproti tomu Omega 3 mastné kyseliny jsou nejvíce deficitním článkem naší stravy. Jejich nejbohatším zdrojem jsou volně žijící mořské ryby. Mít jich však v našem jídelníčku dostatek, je tvrdý oříšek. U nás nejoblíbenější mořskou rybu, lososa, v moři volně chyceného takřka neseženete. Prospěšnost těch, které jsou chovány na farmách a ve velkém množství doručovány do našich obchodů, je diskutabilní. V ideálním případě bychom si mořskou rybu měli dopřát alespoň pětkrát za týden. Toto však není úplně reálné. Naštěstí i v rostlinné říši najdeme potraviny, které jsou bohaté na Omega 3. Mezi nejlepší zdroje patří lněná a chia semínka, které v Pokeatu najdete ve formě za studena lisovaných olejů.

 

Mononenasycené mastné kyseliny

Další, na naše zdraví příznivě působící tuky, jsou mononesycené mastné kyseliny. Zlepšují v našem těle poměr cholesterolu ve prospěch HDL, a  tím snižují riziko výskytu kardiovaskulárních chorob. Dále zlepšují schopnost těla regulovat hladinu cukru v krvi. Mezi jejich bohaté zdroje patří například olivový olej, avokádo nebo mandle.

Tuků se tedy vůbec nemusíme bát. Je však nutné, mezi jednotlivými druhy rozlišovat. Nejdůležitější je vyhnout se ztuženým tukům, zlepšit poměr Omega 3 a 6 mastných kyselin a nahradit část nasycených těmi mononenasycenými. Není to úplně jednoduchý úkol. Usnadnit Vám to, byla jedna z našich hlavních výzev, když jsme Pokeat koncipovali.


Copyrights © 2018 Future foods s.r.o.

X